Cavatelli z sosem grzybowo-pomidorowym

Cavatelli z grzybamiZbliża się czas robienia przetworów. Jeśli ktoś tak jak ja dysponuje piwnicą, to jest, mówiąc brzydko, ustawiony. Choć spiżarnia albo mądrze urządzona kuchnia też daje radę. Ale do sedna – żeby mieć miejsce na nowe słoiki, trzeba zrobić dla nich miejsce, zjadając zawartość zeszłorocznych po prostu. U mnie zalega kilka rzeczy, m.in. grzybowa smażonka, czyli usmażone na maśle klarowanym leśne grzyby, głównie podgrzybki, maślaki i kurki. Mając tak szlachetną bazę dania, wystarczy dodać tylko kilka równie zacnych składników, by podać królewski obiad. Np. cavatelli (sycylijskie, ręcznie formowane kluseczki) z sosem grzybowo-pomidorowym.

Cavatelli z sosem grzybowo-pomidorowym:

  • 500 g mąki pszennej,
  • letnia woda – ok. 1 szklanki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 duży słoik grzybowej smażonki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża garść świeżego lubczyku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Letnią wodę posolić, z mąki utworzyć na stolnicy kopczyk z dziurką i wlewać do niej po trochu wodę i stopniowo zagarniać widelcem mąkę do środka. Wody należy wlać tyle, by zagarnąć całą mąkę i wyrobić z niej dość twarde ciasto. Teraz trzeba ciasto zagniatać i zagniatać, aż stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 10 minut.

Z przygotowanego ciasta urywać po kawałku, formować długie i cienkie wężyki (jak grube spaghetti). Każdy wężyk pociąć na 1 cm kawałki. Każdy kawałek po kolei kłaść na wewnętrznej stronie ząbków widelca i dokładnie przeciągając po cieście kciukiem formować zawinięte, rowkowane z zewnątrz muszelki. Gotowy makaron odłożyć na kwadrans do przeschnięcia.

Na maśle klarowanym zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać grzyby i zagotować. Dodać koncentrat, posiekany lubczyk i ew. sól i pieprz do smaku. Wymieszać i dusić kilka minut.

W garze z osolonym wrzątkiem ugotować kluseczki (2 minutki po wypłynięciu), odcedzić je i przełożyć do sosu. Wymieszać i nakładać na talerze.

Reklamy

2 thoughts on “Cavatelli z sosem grzybowo-pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s