Anielski puch, czyli co zrobić z białkami?

Anielski puchNa pewno nie raz i nie dwa, w lodówce zalegały Wam białka jaj. Istnieją setki deserów, w których używa się tylko żółtek. A co zrobić z oddzielonymi białkami? Można np. upiec banalnie proste ciasto zwane anielskim puchem. To coś jakby pomiędzy ciągnącą bezą, a pulchnym biszkoptem. Jedno jest pewne – deser znika z foremki jeszcze zanim do końca ostygnie🙂

Ciasto „Anielski puch”:

  • 5-6 białek,
  • 140 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sok i skórka z 1/2 cytryny,
  • szczypta soli.

Białka ubić z solą, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodać sok i skórkę z cytryny. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wmieszać przesianą mąkę. Gdy składniki się połączą ciasto przelać do wyłożonej pergaminem keksówki. Piec w 180 stopniach na złoto, do „suchego patyczka”. Ostudzić i podawać samo lub z bitą śmietaną albo z miodem.

One thought on “Anielski puch, czyli co zrobić z białkami?

  1. Pingback: Top 5 – czerwiec 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s