Bardzo prosty sernik

serniczek1Upiec dobry sernik nie jest łatwo. Wiele zależy od sera, jajek, dodatków, no i samego przepisu. Ten serniczek znalazłam w „Moim gotowaniu” i przyznam szczerze, że wyszedł naprawdę bardzo smakowity. Przepis faktycznie jest łatwy, lista składników niedługa. Nic tylko robić, bo czyż to nie fajne – podać na deser domowy, pachnący wanilią sernik…?

Bardzo prosty sernik:

  • po 2-3 łyżki rodzynek, migdałów, orzechów, skórki pomarańczowej – kombinacje do wyboru,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 1 torebka budyniu waniliowego,
  • płatki migdałowe,
  • 1 łyżka masła i mąka do formy,
  • ew. 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 łyżki margaryny.

Rodzynki namoczyć godzinkę wcześniej i później odcedzić, orzechy lub migdały uprażyć na suchej patelni.

1 jajko zmiksować z łyżką cukru pudru, dodać trochę sera i następne jajko – w ten sposób miksować dodając na przemian składniki, aż do ich wyczerpania. Pod koniec, już bez miksera, dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i bakalie – delikatnie przemieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać mąką, przelać do niej masę serową. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, aż ser się zetnie, a wierzch zarumieni. Wystudzić.

Wszystkie składniki polewy wymieszać w rondelku – podgrzać mocno, ale nie zagotować. Polewą ozdobić lekko przestudzony sernik, posypać płatkami migdałów. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

serniczek2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s