Hot dogi nowojorskie

hotdogiZachciało nam się dobrego fast foodu. A że najlepszy jest domowy (w nasze rejony porządne food trucki jeszcze na dobre nie dotarły), przygotowaliśmy olbrzymie hot dogi z typowo nowojorskimi dodatkami – kapustą kiszoną i super przyprawioną czerwoną cebulą. Zatem jeśli ktoś by mnie spytał co jest sekretem dobrego fast foodu, odpowiedziałabym, że przygotowanie wszystkiego własnymi łapkami, bez pośpiechu i z najlepszych składników. W naszym przypadku były to: domowe bułki pszenne, dobrej jakości parówki i świetne dodatki.

Bułki do hot dogów (6 sztuk):

  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka + do posmarowania bułek,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju.

Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie z dodatkiem cukru – odstawić na 5 minut, by się lekko spieniły. Dodać olej i sól, a następnie powoli dosypywać mąki i zagniatać. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką. Gdy masa stanie się miękka i elastyczna, przykryć ją ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć i odstawić na pół godziny. Piec rozgrzać do 200 stopni. Bułki posmarować mlekiem i wstawić do pieca. Piec ok. 20 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Pieczywo ostudzić na kratce.

Hot dogi nowojorskie:

  • 6 świeżo upieczonych bułek,
  • 6 parówek jak najlepszej jakości,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • 10 łyżek wody,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru muscovado,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2-3 czerwone cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść kiszonej kapusty,
  • musztarda,
  • ketchup.

W miseczce wymieszać mąkę, wodę, koncentrat, ocet, dijon, cukier, chili i cynamon.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone w piórka cebule, posypać solą i dusić, aż zbrązowieje. Dodać zgnieciony czosnek i dusić jeszcze minutkę. Wlać wcześniej przygotowaną pastę, wymieszać i dusić godzinę na malutkim ogniu – często mieszając. Uwaga – cebula nie może się przypalić, więc jeśli płyn zbyt szybko odparuje dolać troszkę wody. Uduszoną cebulę doprawić solą i pieprzem.

Parówki podgrzać na patelni, a jeśli bułki zdążyły wystygnąć warto je również chwilkę podgrzać.

Każdą bułkę naciąć wzdłuż, wnętrze posmarować musztardą, wyłożyć kapustą kiszoną. Na kapuście położyć gorące parówki, przykryć cebulą i polać ketchupem i już.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s