Risotto ze szparagami, pieczonym czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim

riso1Tak to już jest ze szparagami, że za szybko znikają z warzywniaków. Żeby nie stwierdzić pewnego smutnego dnia, że przegapiło się ich wysyp, warto zgromadzić kilka/kilkanaście przepisów z wykorzystaniem tych królewskich warzyw i korzystać do woli. Dziś np. zapraszam na mocno czosnkowe risotto.

Risotto ze szparagami, pieczonym czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim:

  • 1 szklanka ryżu arborio,
  • 1/2 szklanki wermutu,
  • bulion drobiowy (ok. 1 l),
  • 1 cebula,
  • 2 pędy selera naciowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża garść grana padano,
  • 1 garść suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 główka czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku,
  • 1/2 cytryny.

Całą główkę czosnku w łupince posmarować oliwą, zawinąć w folię i włożyć do pieca na ok. 40 minut, by upiekła się do miękkości. Wystudzić i wycisnąć z łupin czosnkowy krem.

W międzyczasie na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i seler. Dosypać ryż i chwilę smażyć mieszając. Zalać winem, odparować i następnie dolewać po jednej wazówce bulionu i odparowywać, często mieszając, aż ryż się ugotuje, a risotto zrobi kremowe. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodać pokrojone w plasterki szparagi (główki można zostawić w całości), upieczony czosnek i czosnek niedźwiedzi. Po ok. 5 minutach gotowania dodać masło, część listków tymianku, starty grana padano, sól i pieprz – wymieszać, wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na 3 minuty. Podawać na gorąco z cząstkami cytryny i tymiankiem.

riso2

2 thoughts on “Risotto ze szparagami, pieczonym czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s