Wędzona makrela lubi być przetwarzana na pastę do chleba. Wystarczy wymieszać jej soczyste mięso z ugotowanym jajkiem, cebulką, albo z twarogiem i już. Ale tym razem proponuję coś ciut ostrzejszego i bardzo bardzo prostego. A kaczka na zdjęciu to efekt nadmiaru fantazji spotęgowanego upałem 😉
Pasta z wędzonej makreli z korniszonem i chrzanem:
- 1 wędzona makrela,
- 1 garść korniszonów,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- kwiaty szczypiorku do dekoracji.
Mięso ryby obrać ze skóry i ości, dodać posiekane korniszony i czosnek, majonez, chrzan – doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem – wymieszać. Udekorować kwiatkami szczypiorku. Podawać w towarzystwie świeżego pieczywa z masłem (i kaczki)…