Pasta – wędzona makrela, korniszon, chrzan

Pasta z chrzanemWędzona makrela lubi być przetwarzana na pastę do chleba. Wystarczy wymieszać jej soczyste mięso z ugotowanym jajkiem, cebulką, albo z twarogiem i już. Ale tym razem proponuję coś ciut ostrzejszego i bardzo bardzo prostego. A kaczka na zdjęciu to efekt nadmiaru fantazji spotęgowanego upałem 😉

Pasta z wędzonej makreli z korniszonem i chrzanem:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 garść korniszonów,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • kwiaty szczypiorku do dekoracji.

Mięso ryby obrać ze skóry i ości, dodać posiekane korniszony i czosnek, majonez, chrzan – doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem – wymieszać. Udekorować kwiatkami szczypiorku. Podawać w towarzystwie świeżego pieczywa z masłem (i kaczki)…

Dodaj komentarz