Ciasto czekoladowe – uzależniające

CzekoladoweWkroczyliśmy już w sezon serników na zimno, deserów lodowych, owocowych sałatek i ciast z truskawkami i galaretką. Mój dzisiejszy wpis może się więc wydać „przeterminowany”, ale powiedzmy sobie szczerze – czy istnieje zły czas/zła pogoda na ciasto czekoladowe? W dodatku tak pyszne i aromatyczne? Moja odpowiedź brzmi „stanowczo nie!”. Słodkim, wilgotnym, lekko alkoholowym czekoladowym ciastem skusicie mnie zawsze i wszędzie🙂 Spokojnie – na lodowe desery i lekkie serniki też przyjdzie czas, ale dziś króluje to cudowne ciasto – smacznego!

Ciasto czekoladowe – uzależniające (tortownica 22 cm):

  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki mocnej kawy,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 1/2 szklanki koniaku.

Rodzynki namoczyć w soku pomarańczowym pół godzinki przed przygotowywaniem ciasta. Następnie rodzynki odcedzić.

W rondelku rozpuścić czekoladę z kawą, skórką z pomarańczy, koniakiem – przestudzić.

W jednej misce wymieszać suche składniki – mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, potem dodać jajko i żółtko. Do maślanej masy, ciągle miksując, dodawać na zmianę po trochu przesianych suchych składników i czekoladowego płynu – aż do wyczerpania składników. Wyłączyć mikser. Na koniec dosypać rodzynki i lekko przemieszać szpatułką.

Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki. Piec w 180 stopniach ok. 35 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie na tyle, by dało się je wyjąć z formy, należy przełożyć je na kratkę i ponakłuwać w wielu miejscach, a następnie powoli nasączyć sokiem z pomarańczy, w którym moczyły się uprzednio rodzynki. Ciasto zostawić do całkowitego ostygnięcia i gotowe🙂

2 thoughts on “Ciasto czekoladowe – uzależniające

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s