Mocno czosnkowe zapiekanki

ZapiekankiNie dość, że mocno czosnkowe, to w dodatku bardzo warzywne i bardzo kurczakowe. Kolorowe i wiosenne, a także (argument najmocniej przemawiający na ich korzyść) – pozwalające dowolnie kombinować ze składem. Zasada jest prosta – pieczesz takie warzywka, na które aktualnie masz ochotę (lub które zalegają w lodówce), solidnie doprawiasz, smażysz kurczaka i składasz zapiekanki. Kulinarna wolna amerykanka🙂

Mocno czosnkowe zapiekanki:

  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 główka młodego czosnku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 3 mini bagietki,
  • 3 listki sałaty,
  • 1 garść listków bazylii.

Piersi doprawić solą i pieprzem i ugrillować. W dużej misce wymieszać pokrojone: cukinię (bez pestek), paprykę (bez gniazda), obraną cebulę, a także całe ząbki czosnku w łupinkach, igiełki rozmarynu, sok z cytryny, sporo oliwy, sól, pieprz i cukier. Warzywną mieszaninę przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstawić do rozgrzanego pieca na ok. 20 minut. Kilka razy podczas pieczenia przemieszać.

Bagietki przeciąć wzdłuż, skropić oliwą, na każdą połówkę nałożyć warzywa (wcześniej odrzucić łupinki z czosnku) i plastry kurczaka – zapiec na chrupiąco. Przed podaniem zapiekanki udekorować porwaną sałatą i bazylią, skropić oliwą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s