Racuchy ziemniaczano-jabłkowe z twarożkiem

Racuchy1Czyli wiosna na talerzu! Oto danie dla wszystkich miłośników placków ziemniaczanych, racuchów jabłkowych i naleśników. A także dla tych, którzy czują się zainspirowani wiosennymi kolorami i różnorodnością nowalijek. Wszystko lekkie – choć smażone, bogate – choć proste, efektowne – choć bardzo łatwe. I do tego te kolory… Zapraszam na cudowny wiosenny obiad!

Racuchy ziemniaczano-jabłkowe z twarożkiem:

  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 350 ml maślanki lub mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g ziemniaków,
  • 100 g jabłek,
  • 1 łyżka świeżego majeranku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 250 g kremowego twarożku,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Najpierw warto przygotować dodatki, czyli do jednej miseczki wsypać posiekany szczypiorek, do drugiej pokrojone rzodkiewki, a w trzeciej wymieszać twarożek z solą i pieprzem.

W większej misce wymieszać maślankę lub mleko z jajkami, dużą szczyptą soli, posiekanym majerankiem i mąką. Na koniec dodać starte na drobnych oczkach ziemniaki i jabłka – ponownie wymieszać. UWAGA – jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, warto je odcisnąć przed dodaniem do ciasta.

Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć małe placuszki z przygotowanego ciasta – z obu stron na złoto. Placuszki zdejmować na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe, nadal ciepłe racuchy dekorować dużą porcją twarożku, chrupiącymi rzodkiewkami i szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Racuchy2

One thought on “Racuchy ziemniaczano-jabłkowe z twarożkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s