Puddingi z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym

Cebule2Puddingi z Yorkshire są niebiańsko pyszne. Zapieczone z dobrze dobranymi dodatkami i polane gęstym sosem, w zupełności satysfakcjonują nas w porze obiadowej. I mimo, że mamy już wiosno-lato, czasem zdarza się pochmurny i chłodny dzień. Wtedy na rozgrzewkę proponuję właśnie takie danko🙂 A zainspirowałam się przepisem Jamiego.

Puddingi z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym:

  • 5 czerwonych cebul,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 120 g mąki + 1 łyżka,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej,
  • 1 łyżka sosu worcester,
  • 1 warzywna kostka rosołowa,
  • 5-6 sporych pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 garść natki pietruszki lub lubczyku.

Na oliwie zeszklić 4 pokrojone w piórka cebule i posiekany drobno czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i posiekane zioła, sól i pieprz – usmażyć na złoto. Farsz gotowy🙂

W misce wymieszać jajka, mleko i 120 g mąki oraz szczyptę soli. Do każdego dołka formy do pieczenia muffinków wlać małą łyżeczkę oliwy i wstawić do rozgrzanego pieca. Gdy tłuszcz będzie gorący, do każdego dołka, mniej więcej na środku, nałożyć porcję cebulowo-pieczarkowego farszu. Na około polać przygotowanym rzadkim ciastem. Wstawić do pieca na 20 minut. W tym czasie nie otwierać piekarnika. Puddingi są gotowe gdy się zarumienią.

W międzyczasie w rondelku na łyżce oliwy zeszklić drobno posiekaną ostatnią cebulkę. Po 10 minutach dodać ocet balsamiczny, 1 łyżkę mąki, musztardę, sos worcester, kostkę bulionową i 500 ml wrzątku. Gotować 10 minut i zblendować na gładko. Sos podać w sosjerce wraz z puddingami i miseczką ulubionych marynowanych warzyw np. buraczków.

Cebule1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s