Wieprzowina zapiekana w paprykach z łatwym risotto

PaprykiNigdy nie przepadałam za faszerowanymi paprykami. W dzieciństwie mama serwowała je wypełnione ryżem i mielonym mięsem, czyli nadzieniem podobnym do tego gołąbkowego. To nie były moje smaki, i jakoś tak zostało, że do faszerowanych warzyw podchodzę wyjątkowo podejrzliwie. Jednak papryki zapiekane z resztkami wieprzowiny Jamiego, podane z aromatycznymi dodatkami i łatwiutkim (i nietypowym) risotto z pieca, podbiły moje serce. Równie podejrzliwym co ja, daję słowo, że warto je wypróbować🙂

Wieprzowina zapiekana w paprykach z łatwym risotto:

  • 2 czerwone papryki,
  • oliwa,
  • 1 cebula,
  • 2 małe pomidory,
  • 1/2 pęczka natki,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • 200 g resztek pieczonej wieprzowiny (np. karkówki),
  • 300 g ryżu arborio,
  • 1 warzywna kostka rosołowa,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 duża garść parmezanu,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Papryki przekroić na pół, wyrzucić gniazda nasienne, natrzeć papryki oliwą i posypać solą i pieprzem, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Wstawić do rozgrzanego pieca na 20 minut. Cebulkę obrać i drobno posiekać, pół wymieszać z łyżką oliwy, wsypać do drugiego naczynia żaroodpornego i również wstawić do pieca.

W tym czasie w sporej misce wymieszać obrane i pokrojone pomidory, natkę, ocet, ketchup, wędzoną paprykę, resztę cebuli, łyżkę oliwy, sól i pieprz oraz porwaną wieprzowinę. Wszystko delikatnie ugnieść, żeby smaki się wymieszały.

Do naczynia z podpieczoną cebulą dodać ryż, kostkę bulionową i 1 l wrzątku – wymieszać i wstawić do pieca.

Sok, który zebrał się w podpieczonych paprykach przelać do miseczki z farszem – wymieszać, a następnie wypełnić nim papryki. Naczynie wstawić do pieca.

Wszystko piec ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu ryż. Danie jest gotowe gdy papryki się zarumienią, a ziarenka ryżu zmiękną. Oba naczynia wyjąć z pieca, do risotto wmieszać masło, starty parmezan, skórkę z cytryny i ew. sól i pieprz. Papryki podawać na sporej porcji risotto udekorowane bazylią.

One thought on “Wieprzowina zapiekana w paprykach z łatwym risotto

  1. Pingback: Top 5 – maj 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s