Pierogi staropolskie

Pierogizkapustą1Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej”. Nie kuchni, lecz SZTUKI! Sami spróbujcie tych pysznych pierogów.

Pierogi staropolskie:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 surowe żółtka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 szczypta soli,
  • letnia woda.

Farsz:

  • 400 g świeżej młodej kapusty,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku.

Okrasa:

  • 50 g masła,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i do niego wlać żółtka, masło, posolić i wyrabiać ciasto dolewając letniej wody. Gładkie ciasto owinąć w ściereczkę i odstawić na 30 minut.

Kapustę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut. Osączyć, ostudzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dołożyć kapustę i smażyć kilka minut – ostudzić. Dodać twaróg, sól, pieprz, kminek i porządnie wymieszać (spróbować i dobrze doprawić). Farsz gotowy.

Ciasto rozwałkowywać porcjami, wykrawać kółka, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Pierogi są gotowe 2-3 minutki po wypłynięciu.

W rondelku rozpuścić masło, dosypać bułkę tartą i chwilę smażyć. Tak przygotowaną okrasą polać gorące pierogi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s