Dim sumy z wieprzowiną

DimsumyAzjatyckich przysmaków ciąg dalszy. Dim sumy z wieprzowiną to kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z niedzielnego obiadu. Ostatecznie, jak „naucza” Jamie: w kuchni nic nie powinno się marnować! A ja bym do tego dodała: jeśli nie masz wszystkich składników z proponowanej przez autora przepisu listy zakupów… olej to i kombinuj samodzielnie! To najprostsza droga do kreatywnego, ale i rozważnego gotowania, bez produkowania setek zbędnych produktów zalegających w kuchni i użytych tylko raz.

Dim sumy z wieprzowiną Jamiego (z moimi zmianami):

  • 1 marynowana papryczka chili,
  • 2 dymki,
  • 1 garść listków kolendry,
  • 300 g resztek pieczonej wieprzowiny,
  • pikantny sos chili,
  • kilka listków sałaty,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 młoda marchewka,
  • kilka rzodkiewek,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju ryżowego,
  • sól,
  • 2 łyżki sezamu.

Na oleju ryżowym podsmażyć porwaną lub posiekaną wieprzowinę z dodatkiem pokrojonych białych części dymki, marynowanego chili i kilku łyżek sosu chili (ew. soli). Odstawić do ostygnięcia.

Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, proszkiem do pieczenia i mlekiem – zagnieść ciasto. Z ciasta uformować długi wałek, podzielić go na 16 równych części, każdą z nich spłaszczyć. Na placuszkach kłaść po łyżce mięsnego farszu, zakleić jak knedle i porządnie ścisnąć. Kulki ułożyć w podwójnych papilotach na muffinki i włożyć je do bambusowego koszyka do gotowania na parze. Na jednym „piętrze” powinno się zmieścić 8 dim sumów. Przykryty koszyk ustawić na woku z parującym wrzątkiem i parować dim sumy pod przykryciem ok. 12 minut, aż będą pulchne i gorące w środku.

W międzyczasie na suchej patelni uprażyć sezam i posypać nim gotowe dim sumy. Bułeczki podawać z przyszykowanymi w osobnych miseczkach dodatkami: sałatą, ogórkiem, marchewką, rzodkiewkami, zieloną częścią dymek, kolendrą, sosem chili.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s