Omlecik z szynką i serem

OmletWiadomo przecież, że na śniadanie najlepsze są jajka. Chyba każdy ma swój ulubiony sposób ich przyrządzania. Ja już do końca świata zostanę fanką jajek na miękko, ale omletem również nie pogardzę. Np. takim z dodatkiem wędzonej szynki i żółtego sera. To bardzo klasyczna odmiana omletu, ale co tam – klasyka nigdy nie wychodzi z mody.

Omlet z szynką i serem (2 porcje):

  • 4 jajka,
  • 4 plasterki wędzonej szynki,
  • 4 plasterki żółtego sera,
  • 1 garść szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.

Szynkę, ser i szczypiorek drobno posiekać. Żółtka wymieszać z solą, pieprzem, serem, szynką i szczypiorkiem. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Na rozgrzaną patelnię dać troszkę masła klarowanego i połowę masy jajecznej. Omlet usmażyć z obu stron na złoto, przełożyć na talerzyk i tak samo postąpić z resztą masy. Omlety podawać na ciepło.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s