Boczkowe smarowidło

SmarowidłoDziś pomysł dla osób, które tak jak ja nie lubią smalcu, za to przepadają za smażonym boczkiem i wszelkimi pastami do chleba. Boczkowe smarowidło – łatwe, szybkie, smaczne, no i lżejsze od smalcu. Polecam! Inspiracja z „Mojego gotowania”.

Boczkowe smarowidło:

  • 200 g serka twarożkowego typu philadelphia,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 duża garść prażonej cebulki (jak do hot dogów) lub 1 mała świeża cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na chrupko, osączyć z tłuszczu i dodać do serka. Do serka dodać prażoną cebulkę lub najpierw skarmelizować świeżą cebulę, osączyć z tłuszczu i dodać do smarowidła. Pastę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.

Reklamy

One thought on “Boczkowe smarowidło

  1. Pingback: Top 5 – maj 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s