Pulpeciki w sosie azjatyckim z kuskusem

PulpecikiDawno nie zaglądałam do książki Okrasy i Pascala. Jakoś zapomniałam o ich pysznych przepisach. Wkrótce to nadrobię, a już dziś zapraszam na soczyste klopsiki wg receptury Pascala Brodnickiego, jak zwykle, w nieco zmodyfikowanej wersji. Smacznego!

Pulpeciki w sosie azjatyckim z kuskusem:

  • 20 g masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • 1 marynowana papryczka chili,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 1 szczypta pieprzu cayenne,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • kilka listków kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 kubek kuskusu.

W misce wymieszać mięso z pieprzem cayenne, połową zgniecionego czosnku, cynamonem, mąką ziemniaczaną, posiekaną bazylią, papryczką chili, pieprzem i solą. Z mięsa uformować klosiki wielkości orzecha włoskiego i skropić olejem.

W woku rozpuścić masło, usmażyć klopsiki na rumiano, wyłowić na talerz i odstawić. Na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i pozostały czosnek oraz posiekany imbir. Dodać rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą i mleko kokosowe, doprawić sosem sojowym – gotować 5 minut. Do sosu dodać klopsiki i gotować jeszcze ok. 8 minut, by sos nieco zgęstniał. Ew. doprawić.

Kuskus zalać w miseczce wrzątkiem (1 cm ponad warstwą kaszki) i posolić – przykryć, by spęczniał. Ugotowany kuskus spulchnić widelcem i podawać z sosem i klopsikami. Wierzch potrawy udekorować kolendrą.

Reklamy

One thought on “Pulpeciki w sosie azjatyckim z kuskusem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s