Kawowe babeczki z kremem

Babeczka2Dobra babeczka nie jest zła. A dobra kawowa babeczka to już naprawdę fajny deser. Ozdobiona puszystym kremem z mascarpone i amaretto – jest ktoś chętny?

Kawowe babeczki z kremem:

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 125 g roztopionego masła,
  • 250 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 filiżanka bardzo mocnego naparu kawy,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • 2 kieliszki likieru amaretto,
  • gorzkie kakao do dekoracji.

W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej jajka z mlekiem, wanilią i wystudzonym masłem. Suche składniki połączyć z mokrymi – szybko i byle jak. Za długo mieszane ciasto na babeczki wyjdzie gumowate. Tak przygotowanym ciastem wypełnić 10 papilotów na muffinki ułożonych w blaszce z otworami do pieczenia babeczek. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Kawę wymieszać z 1 kieliszkiem amaretto i takim ponczem nasączyć gotowe babeczki.

W misce zmiksować mascarpone ze śmietaną, cukrem pudrem i resztą alkoholu. Gęsty krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim każdą babeczkę. Wierzch posypać gorzkim kakao.

Babeczka4

Babeczka3

Babeczka

One thought on “Kawowe babeczki z kremem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s