Zielony krem – kalafiorowo-groszkowy z fetą

Krem3Dziś zapraszam na gęsty i zdrowy krem z kalafiora i groszku podany z kostkami fety, świeżym koperkiem i bagietką. Lekki obiad na wczesnowiosenne dni pełne słońca.

Kalafiorowo-groszkowy krem z fetą:

  • 1 kalafior,
  • 300 g mrożonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy + odrobina do podania,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • ok. 80 g fety,
  • 1 garść koperku,
  • 2-3 mini bagietki.

Na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodać zmiażdżony czosnek i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Po 2 minutach wlać bulion i dosypać groszek. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Każdą porcję ozdobić kostkami sera, posiekanym koperkiem, oprószyć pieprzem i skropić oliwą. Podawać z grzankami lub, po prostu, świeżą bagietką.

Krem

Krem2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s