Kremowy placek z wołowiną

Placek1To nie jest fotogeniczne danie – wiem. Ale można mi wierzyć na słowo, że smakuje doskonale. I kiedy pogoda jeszcze tak do końca nie umie się określić, warto mieć w zanadrzu jakiś rozgrzewający przepis. Ten pochodzi z książki o sprytnym gotowaniu Jamiego.

Kremowy placek z wołowiną Jamiego (z moimi zmianami):

  • 500 g mielonej wołowiny jak najlepszej jakości,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 czerwone cebule,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 225 g mąki + do podsypywania,
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 wołowa kostka bulionowa,
  • 100 g masła,
  • 1 szczypta pieprzu cayenne,
  • 100 g serka wielskiego,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz.

W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć je rozdrabniając grudki drewnianą łopatką. Gdy cała woda wyparuje dosypać grubo pokrojone cebule i tymianek – smażyć jeszcze 10 minut. Wmieszać 25 g mąki, musztardę, koncentrat i ocet. Wkruszyć kostkę bulionową, wlać 500 ml wrzątku i gotować całość na wolnym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie 200 g mąki zagnieść szybko i niezbyt dokładnie z masłem, pieprzem cayenne, szczyptą soli, serkiem wiejskim. Z ciasta uformować kulę i schłodzić w lodówce.

Gotowe mięsne nadzienie przełożyć do okrągłego naczynia ok. 25 cm średnicy. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto tak, by placek był większy od naczynia. Ciastem przykryć farsz, odkroić nadmiar ciasta i docisnąć szczelnie brzegi. Z reszty ciasta można stworzyć na wierzchu dowolny wzór. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać tymiankiem. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Gotowe!

Placek2

One thought on “Kremowy placek z wołowiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s