Żółte curry pukka

Curry pukka2Przez baaardzo długi czas za niedzielne obiady odpowiadała moja mama. Zwykle było pysznie, ale dość monotonnie. Pojawiał się oczywiście rosół, pieczony kurczak, kotlety schabowe, rolady wołowe itp. Od niedawna natomiast zdarza się, że niedzielne obiady przypadają również mnie. Staram się wtedy gotować coś ekstra (coś co niekoniecznie podaje się na zwykły wtorkowy obiad) i coś co nada naszym talerzom więcej kolorów, aromatów i smaczków. Żółte curry pukka z książki Jamiego wyglądało na zdjęciu tak apetycznie, że wybór przepisu był oczywisty. Wystarczyło go dopasować do zasobów lodówki/spiżarni/szafek i oto jest – moje piękne curry pukka!

Żółte curry pukka Jamiego Olivera (z moimi zmianami):

  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1,5 żółtej papryki,
  • 1 drobiowa kostka rosołowa,
  • 1 marynowana papryczka chili,
  • 1 pęczek kolendry (lub 1 łyżka pasty kolendrowej ze słoiczka + kilka listków świeżej do dekoracji),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki pasty curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 8 pałek kurczaka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 kubek ryżu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Obrać cebule, czosnek, z papryki wyciąć gniazda. W rozdrabniaczu zmiksować na gładką pastę: 1 cebulę, 1 paprykę, cały czosnek, imbir, kostkę bulionową, pastę curry, chili, kurkumę, miód i pastę kolendrową lub pęczek świeżej.

W szerokim garnku rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pałki kurczaka z wszystkich stron na złoto (można wcześniej pozbyć się skóry). Kurczaka wyjąć i odłożyć na talerz. Do pozostałego tłuszczu dolać łyżkę oleju i wsypać drugą cebulę pokrojoną w pióra oraz pozostałe pół papryki pokrojonej w kostkę – smażyć 3 minutki. Dodać zawartość rozdrabniacza i smażyć 5 minut. Dodać 500 ml wrzątku, odcedzoną ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu – wymieszać. Do gotującego się sosu włożyć delikatnie kurczaka, przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować całość 45 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10-15 minut, aż sos zgęstnieje – ew. doprawić.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać ryż i chwilkę podsmażyć. Posolić i zalać 2 kubkami wrzątku – przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (w razie potrzeby dolać wody, by ryż nie chrupał, tylko był al dente).

Na przygotowane talerze nałożyć ryż, a na niego porcje curry i kurczaka. Udekorować kleksami jogurtu, listkami kolendry i cząstkami cytryny. Podawać na gorąco.

Curry pukka3

Curry pukka

One thought on “Żółte curry pukka

  1. Pingback: Top 5 – kwiecień 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s