Domowa krówka ze śliwowicą

Krówka3Do zrobienia tego deseru zainspirował mnie przepis z lutowego numeru „Mojego gotowania”. Sprawiał wrażenie prostego i bardzo smacznego. Troszkę więc przy nim pomajstrowałam i oto jest – domowa krówka (nie ciągutka) z nutką śliwkowej nalewki.

Domowa krówka ze śliwowicą:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 260 g cukru,
  • 3 łyżki syropu karmelowego jak do drinków,
  • 80 ml kremówki,
  • 20 ml śliwowicy,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej.

Cukier, syrop, kremówkę i śliwowicę wymieszać w rondelku i odstawić na 15 minut. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać masło i gotować chwilę na małym ogniu. Odstawić i dodać połowę czekolady oraz szczyptę soli – mieszać aż masa zgęstnieje. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem, wygładzić i wstawić do lodówki. Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać nią przestudzoną krówkę. Wierzch posypać grubą solą. Gotowy deser chłodzić kilka godzin przed podaniem, by dobrze stężała.

Krówka2

Krówka1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s