Buraczkowe racuchy z soczewicą

Buraki3Kolor! Kolor! I jeszcze raz kolor! Piękne różowe racuchy z buraków, podane z prościutką sałatką z soczewicy i czerwonej cebuli, wyglądały po prostu uroczo i smakowały znakomicie. Jak zawsze Jamie mnie nie zawiódł. Bo jakoś tak ostatnio wyszło, że zupełne nowości gotuję rzadziej niż kiedyś. A gdy już zaczynam eksperymentować to lubię korzystać z doświadczenia Jamiego Olivera. Nie muszę się wówczas martwić, że podam niejadalne danie, a i eksperymentowanie z jego inwencją w tle daje mnóstwo przyjemności, nawet gdy głowa zajęta tysiącem innych, przytłaczających spraw.

I jeszcze na koniec podzielę się z Wami moim najważniejszym kryterium oceny dań wegetariańskich. Jeśli podczas jedzenia jarskiej potrawy nie brakuje mi smaku mięsa, to znaczy, że przepis jest na piątkę z plusem🙂 Jak ten…

Buraczkowe racuchy z soczewicą Jamiego Olivera (z moimi zmianami):

  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 3 łyżki jak najlepszej oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej,
  • 180-200 g ugotowanych buraków,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki,
  • 250 g serka wiejskiego,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • kilka listków sałaty,
  • rzeżucha lub inne kiełki do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz.

Cebulę pokroić na cieniutkie piórka, przełożyć do miseczki, wlać łyżkę octu, posolić i ugnieść lekko – odstawić.

W małym słoiczku wymieszać oliwę z resztą octu, musztardą, solą i pieprzem – zakręcić i potrzepać. Połowę powstałego sosu wlać do odcedzonej soczewicy – wymieszać. Resztę sosu zostawić do wykończenia dania.

Buraki obrać i drobno pokroić, dodać chrzan, jajko, mąkę, serek wiejski, sól i pieprz – wymieszać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć na nim porcje buraczkowego ciasta – z obu stron na złoto. Racuchy przełożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na talerzach ułożyć warstwę porwanej sałaty, na niej doprawioną soczewicę, pikle z cebuli i rzeżuchę. Obok ułożyć buraczkowe racuchy. Danie skropić resztą winegretu. Voilà!

Buraki2

Buraki1

One thought on “Buraczkowe racuchy z soczewicą

  1. Pingback: Top 5 – kwiecień 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s