Chleb z wszystkim i ze wszystkiego

Ze wszystkiegoNie cierpię gdy zostają mi resztki mąki, których jest za mało, by upiec coś konkretnego. W takich sytuacjach przydaje się przepis na chleb, w którym można poszaleć ze składnikami i wymieszać wszystko z wszystkim. Oprócz dziwacznej kombinacji resztek mąk, dorzuciłam do ciasta całą masę dobroci. Zresztą zobaczcie przepis.

Chleb z wszystkim i ze wszystkiego:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 szklanki innych dowolnych mąk (u mnie orkiszowa i pszenno-razowa),
  • 2/3 szklanki dodatków (u mnie pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane, płatki owsiane),
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • troszkę oleju do posmarowania chleba,
  • mak do posypania.

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać pszenną mąkę i wymieszać – odstawić pod przykryciem na kwadrans w ciepłe miejsce. Dodać pozostałe składniki – wyrobić ciasto, ponownie przykryć i odstawić na 45 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek lub przełożyć masę do foremki, wierzch posmarować olejem i posypać makiem. Piec w 180 stopniach do „suchego patyczka”. Chleb studzić w stygnącym piekarniku, a potem na kratce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s