Wrapy z kurczakiem

Wrap2Oto pomysł na wykorzystanie resztek z niedzielnego pieczonego drobiu lub na zupełnie odrębne danie z usmażonych piersi kurczaka. Kombinacja dodatków jest absolutnie dowolna, ale warto zadbać, by w naszej tortilli znalazło się:

  • jakieś dobrze doprawione mięsko,
  • coś chrupiącego,
  • coś kolorowego,
  • coś pikantnego,
  • jakiś „wypełniacz”, który sprawi, że nie będziemy głodni już po kwadransie od posiłku.

Wrapy z kurczakiem:

Tortille:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli.

Kurczak:

  • resztki z niedzielnego pieczonego kurczaka lub 2 piersi wcześniej zamarynowane np. w soli, pieprzu i śliwkowym sosie do mięs – usmażone.

Dodatki:

  • 1/2 opakowania drobnego makaronu ryżowego – ugotowanego,
  • 1 mała marchew,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 konserwowy ogórek,
  • 1 dymka lub garść kolendry,
  • 1 marynowana papryczka chili,
  • 1/2 limonki,
  • słodko-pikantny lub czarny sos chili np. Tao Tao.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dolać mleko i oliwę – zagnieść ciasto i uformować kulę – przykryć ją ściereczką i wstawić do lodówki na pół godziny. Kulkę podzielić na 6 części, rozwałkować z nich cieniutkie placki i smażyć je na suchej patelni po 60 sekund z obu stron (aż pojawią się brązowe plamki). Gotowe tortille przykryć wilgotną ściereczką, by nie popękały i dały się wygodnie zwijać.

Na ciepłe tortille ułożyć wybrane dodatki – pokrojone mięso, warzywa, pikle, makaron. Farsz skropić sokiem z limonki i hojnie polać sosem chili – zrolować. Wrapy są świetne na ciepło, ale na zimno również dają radę.

Wrap1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s