MyBigBakingProject #49 – chałka z rodzynkami

ChałkaSzybka mała chałka na sobotni deser. Doskonała z domowym dżemem lub zwykłym masłem. Nic trudnego🙂

Chałka z rodzynkami:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 40 g masła,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 jajko,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 2 garści rodzynek.

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, po kwadransie odsączyć i oprószyć odrobiną mąki. Mąkę przesiać do miski, domieszać cukier, sól, miękkie masło, ciepłe mleko i jajko. Posypać pokruszonymi drożdżami – wyrobić starannie. Do wyrobionego ciasta dodać skórkę z cytryny i rodzynki – ponownie zagnieść, przełożyć do miski i przykryć ściereczką – odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich wałeczki i zapleść warkocz, podwijając końce pod spód chałki. Wierzch posmarować mlekiem. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i lekko natłuszczoną np. masłem, przykryć ściereczką – odstawić na 30 minut. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut, aż się zarumieni. Chałkę studzić na kratce, podawać z dżemem lub masłem.

One thought on “MyBigBakingProject #49 – chałka z rodzynkami

  1. Pingback: Top 5 – marzec 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s