Amerykański gorący placek pizzowy Jamiego Olivera

Placek pizzowyPrzepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Gotuj sprytnie jak Jamie” i jest kolejnym dowodem na to, że z resztek z obiadu można stworzyć coś fajnego i smacznego już następnego dnia. Do pomysłów Jamiego już od lat podchodzę w ten sam sposób – traktując je bardziej jak inspiracje niż receptury, których trzeba się trzymać od A do Z. Jego „sprytna” książka, moim zdaniem, dobitnie podkreśla, że właśnie tak powinniśmy postępować przygotowując codzienne posiłki. Wtedy nasze myślenie o kuchni jest bardziej kreatywne, twórcze i zdecydowanie bardziej ekonomiczne, gdyż systematycznie uczymy się gotować wszystko ze wszystkiego. Nie produkujemy wtedy zbędnych resztek oraz nie wydajemy pieniędzy na produkty potrzebne tylko do jednej potrawy, by później trzymać je w lodówce aż do spleśnienia.

Poniższy pomysł na placek pizzowy to właśnie świetna opcja na wyczyszczenie lodówki, a dodatkowo pyszna propozycja na gorący obiad lub kolację.

Amerykański gorący placek pizzowy Jamiego Olivera (z moimi zmianami):

  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • suszone oregano,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 150-200 g resztek z pieczeni wieprzowej (u mnie karkówka),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 marynowana papryczka chili,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

W dużej misce wymieszać mąkę z 1 łyżeczką soli. 1 szklankę ciepłej wody wymieszać z drożdżami. W mące zrobić dołek, wlać do niego 1 łyżkę oliwy, a następnie dolewać wodę z drożdżami, zagarniając widelcem do środka coraz więcej mąki. Gdy już cała mąka będzie zamoczona, wyjąć zawartość miski na stolnicę posypaną mąką i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Jeśli masa będzie za sucha dolać ciepłej wody, jeśli zbyt mokra – podsypać mąką. Wyrobione ciasto ponownie włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

W robocie kuchennym zmiksować pomidory z czosnkiem, octem, oregano, solą i pieprzem. Mięso porwać na małe kawałki, mozzarellę pokroić w kostkę, cebulkę w cienkie piórka, chili drobno posiekać. Cebulę wymieszać z 1 łyżką oliwy.

Gotowe ciasto rozwałkować na placek wielkości największej dostępnej w domu blachy i ułożyć go na posmarowanym oliwą pergaminie. Placek posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, posypać mięsem, cebulą, serem i chili. Całość posypać solą, pieprzem, wędzoną papryką i oregano. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut, aż ser się stopi, a spód przyrumieni, wyrośnie i stanie się chrupiący. Placek podawać na gorąco z dobrym ketchupem lub oliwą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s