Królewskie ciasto z porzeczkami

KrólewskieNiektóre dżemy i konfitury nie pasują mi do naleśników ani kanapek. Fantastycznie za to sprawdzają się w ciastach. Choćby taki oto dżemik z czarnych porzeczek – w smaku za cierpki, w konsystencji ciut zbyt „ziarnisty”, a w cieście – BAJKA! No a przepis – prosty i przyjemny – idealny na weekendowy deserek.

Królewskie ciasto z porzeczkami (przepis z marcowego numeru „Mojego gotowania”):

  • 200 g masła,
  • 350 g mąki,
  • 5 żółtek + 5 białek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek,
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich,
  • 100 g cukru.

Zimne masło zagnieść z mąką, cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki, a do dwóch pozostałych dodać po 1,5 łyżki kakao – zagnieść i włożyć w osobne woreczki, również schować do lodówki.

Po godzince jasnym ciastem wylepić dno kwadratowej formy (25 cm) wyłożonej pergaminem. Ciasto posmarować grubo dżemem. Na dżemie rozsypać uprażone i posiekane orzechy, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach pierwsze kakaowe ciasto i posypać nim warstwę porzeczkowo-orzechową. Białka ubić z cukrem na sztywno – pianę przełożyć na kakaowe ciasto. Na pianę zetrzeć ostatnią kulkę ciasta kakaowego. Piec 30-40 minut w 180 stopniach.

One thought on “Królewskie ciasto z porzeczkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s