Risotto po polsku

Risotto po polskuByłam sceptyczna widząc przepis na risotto z dodatkiem boczku i oscypka. Boczek wydawał mi się zbyt ciężkim dodatkiem do czegoś tak lekkiego jak risotto, a za oscypkiem po prostu nie przepadam… Jednak mama była nieugięta i na sobotni obiad podała właśnie takie włosko-polskie coś. I……… było obłędnie pyszne! Polecam🙂

Risotto po polsku:

  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1/2 kg włoszczyzny,
  • 3-4 szklanki wody,
  • 1 szklanka ryżu arborio,
  • 1 szklanka startego oscypka,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Włoszczyznę zetrzeć na grubej tarce, zalać wodą, doprawić i ugotować do miękkości. Warzywa odcedzić i odłożyć na bok. Pokrojony w kostkę lub paseczki boczek usmażyć na chrupko – odcedzić i odłożyć, a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Dodać ryż – smażyć minutkę, a następnie dolewać po chochelce warzywnego bulionu, odparowywać i znów dolewać i tak aż do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania dodać ugotowane wcześniej warzywa, chrupki boczek i starty ser – wyłączyć ogień, wymieszać i przykryć. Odstawić na 3 minutki. Przed podaniem posypać pieprzem. Dodatkowa sól jest niepotrzebna, bo boczek i oscypek są słone.

One thought on “Risotto po polsku

  1. Pingback: Top 5 – marzec 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s