Burger „pina colada”

ChickenBurgerPołączenie mięsa kurczaka z owocami nie jest niczym odkrywczym. Pizza hawajska, sałatka drobiowa z winogronami, kurczak w sosie śliwkowym – można by powiedzieć „norma”. Ale zaletą mojego burgera „pina colada” jest cudowna równowaga smaków – ostrego od papryczki chili i słodkiego od ananasa, kwaskowego od limonki i słonego od kurczaka. Taka gorąca kanapka z pewnością podbije niejedno serce, a tropikalny charakter przypomni o zbliżających się letnich miesiącach🙂 I właśnie dlatego warto jej spróbować…

Burger „pina colada”:

  • 3 ładne plastry piersi z kurczaka (w sumie ok. 1,5 piersi),
  • 3 bułki hamburgerowe – prawdziwe, z piekarni, nie z foliowego worka,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 limonka,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 jajko,
  • 3 plastry ananasa,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

3/4 cebuli pokroić w ekstremalnie cienkie piórka, przełożyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli oraz ocet – wymieszać i ugnieść palcami, by cebula puściła sok – przykryć i odstawić do zamarynowania.

W sporej miseczce wymieszać łyżkę majonezu z jajkiem, wiórkami, ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem. W takim cieście obtoczyć kurczaka i odłożyć na chwilę na bok.

Resztę majonezu wymieszać z drobno posiekanym chili, resztą cebuli pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę, skórką i 1 łyżeczką soku z limonki – doprawić solą i pieprzem.

Kurczaka w cieście kokosowym usmażyć na oleju z obu stron na złoto.

Na drugiej patelni rozsypać pozostały cukier i podgrzać, a gdy zacznie zmieniać kolor dodać pozostały sok z limonki i wymieszać. Na limonkowy karmel położyć plastry ananasa – smażyć z obu stron, aż się ładnie zarumieni.

Tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku przekrojone bułki.

Połówki bułek posmarować szczodrze majonezowym sosem, na dolnych połówkach ułożyć gorącego kurczaka, na nim ananasa i zamarynowaną cebulkę. Przykryć wierzchem bułki. Podawać na gorąco.

3 thoughts on “Burger „pina colada”

  1. Pingback: Top 5 – marzec 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s