Piwny gulasz z wołowiny i puddingi Yorkshire

GulaszKiedy nie muszę się spieszyć z obiadem lubię przyrządzać dania wymagające nieco więcej troski i czasu. Pierogi, kartacze, gulasze. Nie zrobi się ich od podstaw w 15 minut, ale to nie znaczy, że raz na jakiś czas nie warto się na nie skusić.

Ponieważ w zamrażarce znalazłam piękny kawałek wołowiny (łopatka) postawiłam na gęsty, aromatyczny gulasz piwny. Nie chciałam podawać go z ziemniakami ani z chlebem, więc wybrałam bardzo brytyjski dodatek – puddingi Yorkshire. Było pysznie!

Piwny gulasz z wołowiny i puddingi z Yorkshire:

  • 500-600 g wołowiny na gulasz,
  • 3 małe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • masło klarowane,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • kilka dużych pieczarek,
  • 1 duża marchew,
  • 1 małe chili,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • ew. 1 mięsna kostka bulionowa,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso pokroić w sporą kostkę i obsmażyć je z wszystkich stron na maśle (krótko, tylko tyle, by ścięło się z wszystkich stron). Mięso wyłowić i odłożyć na bok. Sok wytopiony z mięsa wylać, do rondla dołożyć masła i zeszklić na nim posiekaną grubo cebulę i zmiażdżone pięścią ząbki czosnku. Wyłowić je, znów dołożyć masła i podsmażyć plasterki marchewki, selera i posiekane chili – znów wyłowić. Na koniec usmażyć pokrojone pieczarki. Gdy się zezłocą, a woda w nich zawarta odparuje dodać mąkę – wymieszać i chwilę podsmażyć, a następnie dołożyć wszystkie usmażone wcześniej składniki. Dodać rozmaryn, listki, ew. kostkę bulionową i całość zalać piwem. Dusić ok. 1,5 h. Przed podaniem ew. doprawić i posypać posiekaną natką pietruszki.

Gulasz2

Puddingi Yorkshire:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 duże jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy.

W misce wymieszać mleko z jajkami i mąką – doprawić solą i pieprzem. Piec rozgrzać do 240 stopni. Do foremek na muffinki wlać po łyżeczce oleju (u mnie wyszło 7 sztuk). Formę wstawić do pieca, by olej mocno się rozgrzał. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do pieca. Piec ok. 20 minut bez otwierania piekarnika. Puddingi wyjąć ostrożnie z foremek i podawać na ciepło do gulaszu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s