Makaron z grzybami w sosie miodowo-cytrynowym

ZgrzybamiMakaron w sosie grzybowym nie musi być nudny. Wystarczy go tylko trochę podkręcić nieoczywistymi dodatkami. Np. miodem i cytryną🙂

Makaron z grzybami w sosie miodowo-cytrynowym:

  • 250 g makaronu np. fusilli,
  • 200-300 g dowolnych grzybów leśnych (u mnie kurki i podgrzybki) – świeże, mrożone lub smażone i zawekowane,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża garść posiekanej natki pietruszki,
  • 50 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 dużą garść tartego parmezanu lub grana padano,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki miodu (u mnie spadziowy),
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany.

Makaron ugotować al dente. Na maśle zeszklić czosnek i zanim się zarumieni dodać posiekane grzyby – smażyć aż odparuje z nich woda. Dodać połowę natki, sok i skórkę z cytryny, miód, doprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach duszenia dodać zahartowaną śmietanę – podgrzać uważając, by się nie zważyła. Ew. doprawić. Do przygotowanego w ten sposób sosu przełożyć odcedzony makaron i wymieszać. Przed podaniem makaron posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i resztą zielonej natki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s