Jaskrawa i ostra zupa z ciecierzycą

Zupa z ciecierzycąJedna z najpyszniejszych zup jakie kiedykolwiek ugotowałam. Prosta i szybka, jaskrawa i ostra, zdrowa i pożywna. Najlepsza na świecie. W składzie – wszystko to, co cenię sobie w okresie zimowo-wiosennym, czyli nijakim – imbir, chili, czosnek, kurkuma, kumin, limonka. Coś cudownego. Z taką zupą żadne paskudne zarazki nie mają szans (mam nadzieję).

Ostra zupa z ciecierzycą:

  • 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 3 łyżki startego korzenia imbiru,
  • 1 spora cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • skórka z 1 limonki + odrobina soku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • natka pietruszki lub kolendra do ozdoby,
  • sól,
  • pieprz,
  • bagietka do podania.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekane: cebulę, czosnek, chili, a także tarte: imbir i skórkę z limonki – zeszklić. Dodać kurkumę i kumin, sól i pieprz. Po minutce całość zalać pomidorami (jeśli są w całości wcześniej trzeba je posiekać) – smażyć kilka minut często mieszając. Dodać mleko kokosowe, wymieszać, przykryć i dusić 5 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na ostry i jaskrawy krem, dodać sok z limonki (do smaku) i odcedzoną ciecierzycę – zagotować. Jeśli jest taka potrzeba – dodatkowo doprawić.

Podawać w miseczkach, udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, z bagietką.

Reklamy

2 thoughts on “Jaskrawa i ostra zupa z ciecierzycą

  1. Pingback: Top 5 – luty 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s