Bardzo czosnkowe roladki z szynki z nieco innym puree

Z szynkiDzisiejsze danie z pewnością odstraszy wszystkie wampiry (poza energetycznymi). Moje czosnkowe roladki przypadną za to do gustu osobom lubiącym pomysły na szybkie i proste obiady oraz tym, którzy tak jak ja, doceniają zdrowotne właściwości bardziej śmierdzącego kolegi cebuli.

Bardzo czosnkowe roladki z szynki z nieco innym puree:

  • 3 ładne plastry surowej szynki wieprzowej,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 100 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 duży lub 2 małe ziemniaki,
  • 1 gałązka rozmarynu.

Plastry szynki rozbić tłuczkiem jak na schabowe. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron. Na wewnętrznej stronie plastrów położyć spore kawałki masła (tak by zużyć łącznie 50 g), na maśle rozsypać czosnek niedźwiedzi i plasterki świeżego czosnku. Szynkę zwinąć w roladki i zabezpieczyć je przed rozwinięciem za pomocą sznurka. W rondelku rozgrzać pozostałe masło i na dużym ogniu obsmażyć roladki z wszystkich stron na złoto, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości.

Obranego selera i ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, posolić, dodać gałązkę rozmarynu i ugotować warzywa do miękkości. Odcedzić, wyrzucić rozmaryn, warzywa zgnieść na puree dodając odrobinę masła, w którym dusiło się mięso.

Podawać z ulubioną surówką. Gotowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s