Pierogi z gęsiną i mandarynkowym aromatem

Pierogi z gęsinąGdy zobaczyłam te piękne kacze pierogi na blogu Burczy mi w brzuchu, w jednej sekundzie przypomniałam sobie o schowanych na dnie mojej zamrażarki gęsich piersiach. Dalsze ustalenia co do listy składników potoczyły się błyskawicznie i tak oto powstały moje gęsie pierogi z miętą i mandarynkowym aromatem. Nieprzytomnie pyszne!!!

Pierogi z gęsiną i mandarynkowym aromatem:

  • 300 g mąki,
  • 200 ml letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 gęsie piersi – jedna ze skórą druga bez – zmielone,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 żółtko,
  • 1 mała garść posiekanej mięty,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pieprz,
  • sól,
  • 80 g masła,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • sok i skórka z 1 dużej mandarynki lub 2-3 małych.

Mąkę zagnieść z solą, oliwą i letnią wodą. Miękkie i elastyczne ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć.

Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na oliwie, dodać zmielone mięso i smażyć do zrumienienia. Jeśli wytopi się dużo wody, odlać ją z patelni. Dodać zgnieciony czosnek, miętę, ocet, miód, sól i pieprz – smażyć 3 minutki często mieszając. Masę ostudzić i wymieszać z żółtkiem.

Ciasto wałkować, wykrawać kółeczka, nakładać łyżeczką gęsi farsz i formować pierożki.

Masło wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z mandarynki – rozgrzać je na patelni.

Pierogi gotować w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia, odcedzać i odsmażać na mandarynkowym maśle. Podawać na gorąco oprószone świeżo mielonym pieprzem.

One thought on “Pierogi z gęsiną i mandarynkowym aromatem

  1. Pingback: Top 5 – luty 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s