Szybka włoska zapiekanka makaronowa

Penne… i do tego z kurczaczkiem! Poniższe danie przygotowuje się zaledwie w kilka chwil i to bez względu na to czy używamy gotowego sosu do spaghetti ze słoika (warto wybrać ten najlepszej jakości!), czy też przyrządzamy sos od podstaw (do zeszklonej na oliwie cebuli wystarczy dodać czosnek, bazylię, pomidory i przyprawy – udusić i zmiksować).

Jeśli zatem nie macie pomysłu na obiad, za to w lodówce czekają świeże piersi z kurczaka lub resztki z niedzielnego obiadu, polecam przygotowanie tej niezwykle łatwej i aromatycznej zapiekanki. Dla miłośników kuchni włoskiej – strzał w dziesiątkę 🙂

Przepis z lutowego numeru „Mojego gotowania”.

Szybka włoska zapiekanka makaronowa (z moimi zmianami):

  • 300 g makaronu np. penne,
  • 2 upieczone piersi z kurczaka (mogą też być resztki z pieczonego niedzielnego kurczaka),
  • 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 1/3 szklanki tartego grana padano,
  • liście świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w paseczki. Sery zetrzeć na tarce. Bazylię porwać. W dużej misce lub garnku wymieszać odcedzony i gorący makaron z sosem, mięsem, serami i bazylią. Całość doprawić jeśli uznamy, że potrawie brakuje soli bądź pieprzu. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i przełożyć do niego zawartość garnka, wygładzić wierzch i zapiekać w 180 stopniach ok. 20-25 minut.

Reklamy

2 thoughts on “Szybka włoska zapiekanka makaronowa

  1. Pingback: Top 5 – luty 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s