Kurczak z pyszną sałatką z komosy ryżowej

KomosaŚmieszy mnie moda na dietę gluten-free. Z politowaniem kręcę głową gdy słyszę lub czytam o kolejnej gwieździe lub niegwieździe, która uwolniła się od zabójczego glutenu, przez co jej życie stało się lepsze, ciekawsze i szczęśliwsze. Oczywiście pomijam osoby rzeczywiście cierpiące na celiakię i swoje zarzuty kieruję do ludzi ślepo podążających za pokarmowymi modami. Mam bowiem wrażenie, że gdyby usłyszały kilka razy plotkę o zbawiennych właściwościach płukania gardła olejem silnikowym, stałyby w długiej kolejce w sklepie z artykułami motoryzacyjnymi.

No wiem, wiem – trochę jadu mi się polało, ale na dowód bezsensu glutenowego – scenka -> klik.

A dlaczego marudzę o glutenowej psychozie? Bo uważam, że nie sztuką jest się ograniczać, eliminować i wykluczać „zabójcze” składniki. Wystarczy gotować mądrze, czerpać inspiracje z różnorodnych źródeł wiedzy, pamiętać o produktach sezonowych i tak często jak się da, przemycać do jadłospisu super jedzenie. Np. komosę ryżową🙂

Kurczak z sałatką z komosy ryżowej Jamiego:

  • 300 g komosy ryżowej,
  • 1 papryczka chili,
  • 100 g szpinaku,
  • 4 dymki,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 pęczek mięty,
  • 1 dojrzałe mango,
  • 2 limonki,
  • oliwa,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 50 g fety,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 czubata łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Komosę zalać sporą ilością wrzątku, przykryć i gotować do miękkości, a następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.

W robocie kuchennym rozdrobnić chili bez pestek, umyty szpinak, dymki, listki kolendry (kilka odłożyć do dekoracji), górną część pęczka mięty. Komosę wymieszać z zawartością robota, dodać sok z limonki i łyżkę oliwy, sól, pieprz – wymieszać i gotowe.

Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, zielem i wędzoną papryką i rozbić wałkiem na grubość 1,5 cm. Mięso usmażyć na łyżce oliwy 3-4 minuty z każdej strony. Gdy będzie gotowe odłożyć je na chwilę, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę.

Na warstwie komosy ułożyć kawałki gorącej papryki, paski usmażonego kurczaka, pokrojone mango i awokado. Całość posypać listkami kolendry i pokruszoną fetą. Udekorować kleksami jogurtu i cząstkami limonki.

One thought on “Kurczak z pyszną sałatką z komosy ryżowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s