Na rozgrzewkę – zupa z bobu i szpinaku z chipsami z szynki

Zupa z bobuRaz zimno, raz ciepło, raz wieje, raz leje. Uroczo… Tej zimy już z 15 razy „coś mnie brało”. Ratowałam się jak mogłam – herbatą, cytryną, czosnkiem, naleweczką, rosołem itp. itd. Póki co – daję radę, ale wszystkim tym, którzy zmagają się z przeziębieniami życzę zdrowia i polecam rozgrzewające zupy, buliony i zupy-kremy. Ugotowane z sercem i troską, przyniosą ulgę w nawet najgorszej gorączce i dreszczach.

Zupa z bobu i szpinaku z chipsami z szynki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku,
  • 2 szklanki bobu – ugotowanego i wyłuskanego,
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 gałązki bazylii.

Na maśle i oliwie w rondelku usmażyć pokrojoną w plasterki szynkę. Gdy będzie chrupka odcedzić ją z tłuszczu i odłożyć, natomiast na wytopiony tłuszcz wrzucić posiekaną cebulkę – zeszklić. Dodać zgnieciony czosnek i po chwili całość zalać 2 szklankami wody. Zupę popieprzyć i zagotować. Do gotującej się zupy dodać bób i szpinak oraz potargane listki bazylii. Gotować ok 5 minut, zmiksować na krem, ew. doprawić. Zupkę podawać posypaną chipsami z szynki, w towarzystwie bagietki czosnkowej.

2 thoughts on “Na rozgrzewkę – zupa z bobu i szpinaku z chipsami z szynki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s