Mafalde z szynką i groszkiem

Makaron z groszkiemDziś króciutko – makaron mafalde podany z szynką dojrzewającą, groszkiem i sosem jogurtowym – lekki, lepki, pyszny🙂

Mafalde z szynką i groszkiem:

  • 250 g jajecznego makaronu mafalde,
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki mrożonego groszku – wcześniej rozmrożonego,
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • parmezan,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Makaron ugotować al dente. W tym czasie na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę i zgnieciony czosnek. Dodać pokrojoną w paseczki szynkę – podsmażyć. Dodać groszek, jogurt, śmietanę, sól i pieprz – dusić ok. 5 minut czasem mieszając. Do gotowego sosu przełożyć odcedzony makaron i wymieszać. Przed podaniem ew. doprawić, posypać wiórkami parmezanu i skropić oliwą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s