Staromoskiewski tort Praga

PragaTak się w życiu poukładało, że mój A. obchodzi urodziny nieco ponad tydzień po mnie. Początek lutego jest więc dla nas sezonem tortowym. Nie lubimy przyjęć urodzinowych, dmuchania świeczek i innych tego typu tradycji, ale torty są obowiązkowe. Mój widzieliście ostatnio (klik), natomiast dziś zapraszam na staromoskiewski tort Praga.

Staromoskiewski tort Praga:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 115 g mąki pszennej,
  • 25 g kakao,
  • 40 g stopionego masła + odrobina do posmarowania formy.

Krem:

  • 1 żółtko,
  • 20 ml wody,
  • 140 g słodzonego mleka skondensowanego,
  • 200 g masła,
  • 10 g kakao,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Poncz:

  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki nalewki morelowej.

Wierzch:

  • 75 g konfitury morelowej przetartej przez sitko (u mnie domowa morelowo-pomarańczowa),
  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • 60 g masła.

Żółtka utrzeć z połową cukru na gładką i puszystą masę. Osobno ubić białka na sztywno z resztą cukru. Do piany dodać krem z żółtek i delikatnie mieszając dodać przesianą mąkę, kakao i wystudzone masło. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Do formy wlać ciasto, wyrównać. Piec 30 minut w 180 stopniach do „suchego patyczka”, wyłączyć piec, upuścić tort na podłogę z wysokości kilkudziesięciu cm, następnie wystudzić w piecu. Zimny tort podzielić na 3 blaty. Wszystkie 3 nasączyć ponczem.

Do miseczki ustawionej nad gotującą się wodą wbić żółtko, dodać wodę i mleko skondensowane – mieszać podgrzewając do zgęstnienia – wystudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, po łyżce dodawać zimną masę mleczną i ciągle miksując dodać przesiane kakao.

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim blatem. Boki i wierzch ciasta posmarować konfiturą.

W rondelku rozpuścić 60 g masła, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Polewę leciutko ostudzić, a następnie pokryć nią cały tort. Ciasto schłodzić kilka godzin przed podaniem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s