Urodzinowy tort: kokos-truskawka

Tort malibu truskawkaKolejne urodziny za mną. Spodziewałam się nagłego ataku depresji spowodowanej wiekiem, ale jakoś udało mi się go uniknąć. Urodziny minęły spokojnie i bez większych rewelacji, za to z ładnym i bardzo bardzo smacznym tortem kokosowo-truskawkowym (źródło). Teraz wręcz żałuję, że tak szybko znikł z lodówki, bo nie pogardziłabym choćby małym kawałeczkiem…

Tort kokosowo-truskawkowy (z moimi zmianami):

Biszkopt:

  • masło do posmarowania formy,
  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej.

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki likieru kokosowego,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 500 g mascarpone,
  • 2 tabliczki białej czekolady.

Masa truskawkowa:

  • 1 opakowanie mrożonych truskawek (niecałe, bo kilka owoców odrzuciłam, gdyż były brzydkie),
  • 1 łyżka soku z cytryny i skórka starta z 1 owocu,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Dekoracja:

  • 75 g uprażonych wiórków kokosowych,
  • gotowe kulki Rafaello.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem, wnętrze posmarować odrobiną masła. Piec nagrzać do 180 stopni. Białka jaj ubić na sztywno, powoli dodawać cukier i cały czas miksować, aż piana zrobi się gęsta i błyszcząca. Wciąż ubijając dodawać żółtka, a na koniec przesiane mąki (wtedy miksować krótko, tylko do połączenia składników). Ciasto przelać do formy, piec ok. 30 minut do „suchego patyczka”, wyłączyć piec, upuścić tort na podłogę z wysokości kilkudziesięciu cm i wystudzić w wyłączonym piecu. Ostudzony tort przeciąć na 3 blaty.

Mleko kokosowe zagotować, dodać wiórki i gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 30-40 minut często mieszając. Wyłączyć ogień, dodać likier i połamane czekolady – wymieszać i wystudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i masą kokosową – schłodzić.

Truskawki wsypać do rondelka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy i dżem – rozdrobnić blenderem. Masę zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z łyżeczką wody. Gdy masa zgęstnieje zdjąć rondel z ognia i wystudzić.

Dolny blat ciasta posmarować 1/2 masy truskawkowej i następnie 1/3 masy kokosowej. Przykryć ciastem, znów posmarować 1/2 truskawek i 1/3 masy kokosowej. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch i boki posmarować pozostałą masą kokosową (ponieważ moja masa kokosowa wyszła bardzo rzadka niczym nie nasączałam biszkoptów, bo miały wystarczająco dużo wilgoci z masy). Na patelni uprażyć kokos, ostudzić i obsypać nim cały tort. wierzch udekorować kuleczkami Rafaello. Schłodzić kilka godzin lub całą noc w lodówce.

7 myśli w temacie “Urodzinowy tort: kokos-truskawka

  1. Pingback: Staromoskiewski tort Praga | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Top 5 – luty 2015 | Kultura Kulinarna

Dodaj odpowiedź do kulturakulinarna Anuluj pisanie odpowiedzi