Kulki deserowe – jasne i ciemne

Białe trufleNie chciałam zabierać do pracy urodzinowych cukierków ze spożywczaka. Wolałam zrobić coś lepszego. Kulko-trufelki na przykład. I wyszły takie oto – jasne i ciemne, a jedne smaczniejsze od drugich. A do tego tak proste, że brak czasu nie stanowi wymówki 🙂

Jasne kulki deserowe:

  • 300 g zmielonych/rozdrobnionych herbatników,
  • ok. 200 g stopionego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki likieru kokosowego,
  • 1/3 szklanki płatków migdałów.

Zmielone herbatniki wymieszać z migdałami, cukrem pudrem i likierem, potem dolewać masła i mieszać. Masła trzeba dolać tyle, by z ciasta dało się lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych – schłodzić przed podaniem.

Ciemne kulki deserowe:

  • 300 g zmielonych herbatników kakaowych (lub zwykłych + 1 łyżka kakao),
  • ok. 200 g stopionego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 g mielonych migdałów lub orzechów,
  • 2 garści rodzynek namoczonych w rumie lub spirytusie,
  • 1/3 szklanki rumu lub 1/5 szklanki spirytusu.

Zmielone herbatniki wymieszać z cukrem pudrem, rodzynkami i alkoholem. Następnie dolewać masła (tyle, by z ciasta dało się ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego). Gotowe kulki obtaczać w mielonych migdałach – schłodzić przed podaniem.

Ciemne trufle

2 myśli w temacie “Kulki deserowe – jasne i ciemne

Dodaj odpowiedź do Jozkoo Anuluj pisanie odpowiedzi