Łatwe babeczki cytrynowo-kokosowe

BabeczkiNawet nie planowałam pieczenia babeczek w tygodniowym jadłospisie. Tak po prostu wyszło, że znalazłam przepis, potem składniki, a potem już poszło i po kilku chwilach na stół trafiły te urocze małe babeczki chrupiące kokosem i pachnące skórką cytrynową. Super. To zdecydowanie najsmaczniejsze rozwiązanie problemu pt. „mam smaka na coś słodkiego, ale nie chce mi się iść do sklepu”.

Łatwe babeczki cytrynowo-kokosowe:

  • 120 g masła – stopionego i przestudzonego,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny.

Piec nagrzać do 180 stopni. Formy do babeczek posmarować odrobiną masła (u mnie ciasta wystarczyło na 10 babeczek). Jajka zmiksować z cukrami na gładką i puszystą masę. Dolać masło, dodać skórkę i sok z cytryny – wymieszać. Na koniec wsypać mąki, proszek i wiórki – przemieszać tylko do połączenia składników. Ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec ok. 12-15 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki studzić 10 minut w foremkach i jeszcze trochę na kratce.

Babeczki2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s