Oponki

OponkiOponki, bo przecież niedługo tłusty czwartek i fajnie by było coś usmażyć. Ja się jeszcze waham co wybrać, bo przepisów na smażone słodycze nie brakuje. Zobaczymy – jest jeszcze trochę czasu…

Oponki:

  • 1/2 kg białego sera z wiaderka,
  • 1/2 kg mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka + 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wszystkie składniki wymieszać. Zagniecione ciasto dzielić na porcje, wałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać szklanką duże kółka, a z nich kieliszkiem małe kółeczka. Zarówno oponki jak i kółeczka smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu. Gotowe pączki wyłowić na ręcznik papierowy, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

2 thoughts on “Oponki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s