Zapiekanka mięsno-ziemniaczana, czyli 3 w 1

ZapiekankaNiedzielny obiad jednogarnkowy (jednonaczyniowy – jak kto woli). Idealna sprawa gdy czasu brak, chęci małe, a w brzuchu burczy. W tej zapiekance jest wszystko – mięsko, warzywny sos i ziemniaki. A żeby jeszcze mocniej połechtać kubeczki smakowe, wierzch zdobi serowa skorupka. Czego chcieć więcej?

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana (inspiracja – hachis parmentier Pascala):

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 g masła,
  • 2 pomidory,
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szczypty ziół prowansalskich.

Na 40 g rozgrzanego masła zeszklić pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać posiekaną drobno szynkę i po chwili pomidory (bez szypułek i skóry, pokrojone w kostkę). Dodać mięso, zioła, mąkę – smażyć, aż mięso ładnie się zarumieni. Dodać żółtko, sól i pieprz – bardzo szybko wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wygładzić. Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków i całość posypać startym serem oraz ziołami. Zapiekać 5 minut, aż ser się rozpuści i będzie chrupiący.

Zapiekanka2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s