Mięsna uczta Jamiego

BrukselkaWegetarianie niech lepiej zamkną szybko oczy, albo odwiedzą dziś inną stronę, bo to co się tu u mnie dzieje może wywołać szok. Na jednym talerzu – drób, wołowina i wieprzowina. Obsceniczne!😉 A tak serio to zapraszam na danie inspirowane przepisem Jamiego.

Wołowina z wątróbką, puree z brukselką i piwny sos cebulowy (z moimi zmianami):

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g brukselki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 steki z rostbefu,
  • 200 g wątróbek drobiowych,
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej,
  • oliwa,
  • kilka plasterków boczku wędzonego,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 czubata łyżeczka mąki,
  • 1 łyżka dżemu porzeczkowego,
  • 1 łyżka sosu worcester,
  • kilka łyżek piwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 kostka bulionowa.

Puree – ziemniaki i brukselkę umyć, obrać i pokroić w robocie kuchennym w plasterki. Warzywa przesypać do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować na miękko. Odcedzić, odstawić na chwilę, by warzywa odparowały, a następnie zgnieść z dodatkiem mleka – doprawić do smaku.

Sos (można przygotować wcześniej i potem tylko podgrzać) – na łyżce oliwy podsmażyć pokrojone w pióra cebule. Dodać rozmaryn i smażyć często mieszając. Do zezłoconej cebuli dodać pokruszoną kostkę bulionową i mąkę, dżem, sos worcester, piwo i ok. 250 ml wody – wymieszać i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Mięso – steki i wątróbki w osobnych miskach wymieszać z musztardą i solą. Wołowinę smażyć na odrobinie oliwy z obu stron, obracając średnio co minutę, aż będą takie jak trzeba (u nas prawie wysmażone). Przed pokrojeniem mięsa trzeba je na kilka minut odstawić na deseczce w ciepłe miejsce, by odpoczęło.

W tym czasie na rozgrzanej patelni usmażyć na chrupko boczek – odłożyć go na bok, potem usmażyć wątróbki z tymiankiem.

Na dużym półmisku podać puree z brukselką, a na nim pokrojone steki, wątróbkę i boczek. Obok postawić sosjerkę z sosem cebulowym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s