Szybka kolacja – pęczak z boczkiem i cebulą

KaszaPrzy takiej potrawie nie wiem nawet czy potrzebny jest dokładny przepis. Jest to bowiem bardziej pomysł na wykorzystanie składników często spotykanych w mojej lodówce niż prawdziwa kulinarna receptura. Ale jeśli macie ochotę na w miarę szybką, dość kaloryczną, bardzo sycącą i pyszną kolację, to może skusicie się na naszą ulubioną kaszę. Oto ona.

Pęczak z boczkiem i cebulą (proporcje należy dobrać sobie indywidualnie wg potrzeb i upodobań):

  • kasza pęczak,
  • boczek wędzony,
  • cebula,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Kaszę ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Na odrobince oleju usmażyć pokrojony w kostkę boczek (jeśli jest bardzo tłusty trzeba ominąć dodatek oleju), cebulkę i dodany na końcu czosnek. Gdy skwarki będą gotowe doprawić solą, pieprzem i papryką, dosypać ugotowaną i odcedzoną kaszę i wymieszać. Podawać na gorąco.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s