Kolorowe burgery jajeczne

Burger jajecznyJako miłośnicy burgerów wszelakich nie odwracamy się od ich bezmięsnych odmian. Jasne – buła z soczystą wołowiną i chrupiącymi dodatkami to rzecz wywołująca w nas wzmożoną pracę ślinianek, ale dobry burger z kotletem przyrządzonym z świetnie doprawionych warzyw strączkowych, również nas zadowala.

Dlatego pomysł na burgery z jajek ugotowanych na twardo nie wydał nam się dziwny, lecz ekscytujący. I faktycznie obiadek wyszedł z tego nie byle jaki, a sycący, kolorowy i bardzo szybki.

Kolorowe burgery jajeczne:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 1 czerstwa kajzerka lub 4 sucharki,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • pieprz,
  • sól,
  • kilka liści sałaty,
  • 4 świeże bułeczki,
  • 1 pomidor,
  • 1 mały pęczek szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 6 łyżek majonezu.

Sucharki lub czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku – nie odciskać. Do rozdrabniacza wrzucić namoczone pieczywo, 9 obranych jaj, posiekaną paprykę i koperek – rozdrobnić. Masę przełożyć do miski, dodać surowe jajko, doprawić porządnie solą i pieprzem. Uformować 4 solidne kotlety i usmażyć je na rozgrzanej patelni, z dwóch stron na złoto.

Bułki przekroić na pół i podgrzać w piekarniku. W każdą bułeczkę włożyć listki sałaty, gorącego burgera, plastry pomidora i sos czosnkowo-szczypiorkowy w dużej ilości.

Sos czosnkowo-szczypiorkowy: majonez wymieszać z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s