MyBigBakingProject #48 – chleb z kakao, piwem i bakaliami

Chleb z kakaoAromat piwa, słodycz bakalii i miodu, gorzkie kakao. Taki oto chlebek. Podany z bitą śmietaną i/lub dżemem truskawkowym jest wyśmienity!

Chleb z kakao, piwem i bakaliami:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki razowej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 40 g drożdży,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki dowolnych bakalii (u mnie resztki ze świąt: żurawina, rodzynki, daktyle, suszone śliwki, suszone morele, orzechy włoskiem i migdały).

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody, miodem i łyżką mąki – odstawić na 20 minut, by podrosły. Piwo podgrzać do temperatury ok. 37 stopni i wlać je do drożdży, wsypać mąki, kakao, sól – wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz oprószone mąką bakalie. Jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie odstawić do wyrośnięcia na godzinkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem keksówki – zostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić na kratce.

2 thoughts on “MyBigBakingProject #48 – chleb z kakao, piwem i bakaliami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s