Barszcz czerwony – powrót do podstaw

BarszczCzasem trzeba wrócić do podstaw. Po prostu. A czasem trzeba się tych podstaw nauczyć. Np. w kuchni. Dobrze wtedy mieć sprawdzony, polecony przepis. Np. od Teściowej. I wtedy jest szansa na taki barszczyk😉

Barszcz czerwony:

  • 1,2 buraków,
  • włoszczyzna (kawałek pora, kawałek selera korzeniowego, 1 pietruszka, 1 marchew, kilka gałązek zielonej pietruszki),
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 2 duże liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2-3 łyżki żurku,
  • 1/2 l wywaru z suszonych grzybów (garść suszonych grzybów zalać 1/2 l wody i zostawić na noc, potem ugotować wywar potrzebny do barszczu, a odcedzone grzyby wykorzystać np. w farszu do pasztecików).

Obrane i pokrojone w plastry buraki włożyć do sporego garnka. Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, pokrojoną w pióra cebulę i posiekany grubo czosnek. Doprawić 1/2 łyżeczki soli, majerankiem, ziarenkami, listkami i kminkiem. Zalać zimną wodą na wysokość 2 palców nad warzywami. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż buraki oddadzą cały swój kolor (zrobią się bladoróżowe). Warzywa wyjąć z barszczu. Do klarownej zupy dodać ocet, sól i pieprz do smaku, a także żurek i grzybowy wywar. Przed podaniem mocno podgrzać i jeszcze raz spróbować, czy nie potrzebna jest odrobina soli lub octu, bo w barszczu przyprawy to podstawa!

Swój barszcz podałam z pasztecikami – klik.

Barszcz2

One thought on “Barszcz czerwony – powrót do podstaw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s