Prosta chińszczyzna

NoodleZdrowo-kolorowo! I do tego szybko🙂 Czasem wystarczy kilka składników i dobre przyprawy (no i oczywiście serce), by przyrządzić sobie chińskie noodle bez dodatku sztucznych fiksów. Szczerze? Kiedyś myślałam, że efekt jaki uzyskuję dzięki chińskim fiksom jest nie do podrobienia. Jakże się zdziwiłam decydując się po raz pierwszy na samodzielne mieszanie i doprawianie. Naprawdę się da! Od tamtej pory fiksy dla mnie nie istnieją. A miseczka takiego makaronu w 100% zaspakaja głód chińszczyzny🙂

Chińszczyzna z kurczakiem:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1 brokuł,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 garść grzybów mun,
  • 250 g makaronu noodle,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • sos chili słodko-pikantny – do smaku.

Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z przyprawą 5 smaków, papryką słodką, 2 łyżkami sosu sojowego, posiekanym czosnkiem i startym drobno imbirem – odstawić na kwadrans.

W tym czasie namoczyć grzyby i gdy spęcznieją pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w pióra, paprykę w paseczki, a brokuła podzielić na różyczki i zblanszować w osolonym i posłodzonym wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj wystarczy zanurzyć suchy makaron na kilka minut we wrzątku i odcedzić).

W woku rozgrzać olej sezamowy i usmażyć na nim na złoto kurczaka wraz z marynatą. Dodać cebulę i grzyby i po 2-3 minutkach paprykę i odcedzonego brokuła. Następnie chińszczyznę trzeba porządnie doprawić sosem sojowym, brązowym cukrem, pieprzem i ew. dodatkowo solą (dla tych lubiących mocno słone jedzenie). Do woka wrzucić odcedzone noodle i porządnie wymieszać. Ja na koniec dodaję zawsze trochę sosu chili, bo lubię gdy chińszczyzna jest nie tylko orientalna, ale i ostra. Efekt ma być taki: kurczak złoty, warzywa al dente, makaron nasączony przyprawami, a miseczka pełna kolorów.

Noodle2

2 thoughts on “Prosta chińszczyzna

  1. Pingback: Top 5 – styczeń 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s